Wat als ik motten in huis heb?

Vorige Artikel 21 van 56 Volgende

Hoe herken je de aanwezigheid van motten? 

Kleermotten zijn met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Echter kunt u hun aanwezigheid het snelst herkennen door kleding en meubels van textielstoffen regelmatig te onderzoeken. De eerste aanwijzing voor de aanwezigheid van motten zijn kleine gaatjes in de stof. Met name stoffen waarvoor kleermotten een voorkeur hebben dient u nauwkeurig onder de loep te nemen. Dit zijn alle materialen waarin dierlijke vachten of haarachtige materialen verwerkt zijn zoals bont, vilten, wolsoorten, tapijten of gevoerde meubels. Doorgaans worden katoen en synthetische stoffen niet aangevreten.

Wat als er motten in mijn huis zitten? 

Wanneer kleding of ander klein textiel zoals kussenslopen of knuffels door motten aangevreten zijn, dient u deze op hoge temperatuur in de machine te wassen, aangezien eitjes, rupsen en vlinders temperaturen vanaf 60 °C zeker niet overleven. Wanneer het om stoffen gaat die niet op hoge temperaturen gewassen kunnen worden, dan kan je er ook voor kiezen om de motten met extreem lage temperaturen te vernietigen. Stop de materialen simpelweg in een plastic zak en laat deze gedurende een week in de diepvries liggen. 

Hoe kan ik een mottenplaag tegen gaan? 

Wanneer kledingstukken of ander textiel in kasten en ladeblokken aangevreten is, dan dien je deze meubelstukken grondig te reinigen. Hierbij raad ik aan om de kast of het ladeblok allereerst met azijn af te nemen en vervolgens met warm zeepsop af te wassen. Naast het reinigen met azijn en zeep kan je de haardroger gebruiken: schakel deze in op de heetste stand en blaas in alle kieren, gleuven en hoekjes. Door de hoge temperatuur sterven de motten. 

Taalkeuze

Nederlands Nederlands English English

WebwinkelKeur

 [WEBWINKELKEURWIDGET]

© 2019 - 2022 Lizes Aard'ige Garens | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel