Certificeringen voor wol en garen

Artikel 1 van 56 Volgende

Handwerk en doe-het-zelf zijn “in”. Misschien is deze terugkeer naar oude technieken een tegenbeweging op het steeds snellere digitale dagelijkse leven waaraan velen van ons onderhevig zijn. Doe-het-zelf-hobby's worden geassocieerd met waardering en duurzaamheid.

Maar hoe zit het met de gebruikte materialen? Zijn ze ook "goed" in termen van eerlijkheid en duurzaamheid? Wij vinden dat als je de tijd neemt om iets met je eigen handen te maken, je ook de tijd moet nemen om te letten op de herkomst van de wol waarmee bijvoorbeeld een trui, muts, sjaal of ander mooi stuk wordt gebreid.

In deze blogpost willen we je enkele tips geven hoe je ervoor kunt zorgen dat mens, dier en milieu niet worden blootgesteld aan slechte omstandigheden bij het kiezen van garens.

Certificeringen in de textielindustrie

Etiketten en logo's die informatie moeten geven over de kwaliteit en herkomst van een product zijn bijna overal te vinden. Terwijl de term "biologisch" strikt gereguleerd is voor voedsel, is dit bijvoorbeeld niet voor textiel. Termen als "Bio (Organic)" of "Eco" en "Natural" zijn hier niet beschermd, dus misbruik of verkeerde informatie is niet uitgesloten. Bovendien is het voor consumenten over het algemeen niet mogelijk om te begrijpen of het hele product of slechts een enkel onderdeel van de productieketen "Eco" is. Een schaap kan bijvoorbeeld gehouden worden volgens de eisen van biologische landbouw, maar de wol kan dan geproduceerd zijn onder oneerlijke, gezondheidsbedreigende werkomstandigheden en met gebruik van chemicaliën. Of het afgewerkte garen is vrij van schadelijke resten, maar de schapen moesten de ondraaglijke mulesingprocedure doorstaan ​​(zie hieronder).

We laten je kennismaken met labels en certificaten waarmee je jezelf wegwijs kunt maken op het gebied van wol en garens.

GOTS

De "Global Organic Textile Standard" (GOTS) is een van de bekendste certificaten in de textielsector wereldwijd. Het ronde groene logo met het witte overhemd in het midden is terug te vinden op diverse stoffen, textiel en garens.

De GOTS-certificering is een verwerkingsstandaard die ervoor zorgt dat strikte criteria gelden in de hele productieketen, van het oogsten van de grondstoffen via milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productie tot aan de etikettering. Alle afzonderlijke stappen in het productieproces moeten worden gecertificeerd voordat het GOTS-label kan worden gebruikt.

Producten die het GOTS-label dragen, moeten voor minimaal 70% uit natuurlijke vezels bestaan ​​uit gecontroleerde biologische landbouw of gecontroleerde biologische veehouderij. Voor de "biologische" labels (zie hieronder) moet het aandeel minimaal 95% zijn.

Chemicaliën mogen alleen in het productieproces worden gebruikt als ze voldoen aan gespecificeerde eisen met betrekking tot toxiciteit en biologische afbreekbaarheid. Chloorbleekmiddel en azokleurstoffen zijn bijvoorbeeld verboden. De verwerkende bedrijven moeten een milieubeschermingsprogramma hebben om afval en afvalwater zo laag mogelijk te houden.

Naast de milieucriteria moeten ook sociale normen worden nageleefd. Veilige en hygiënische arbeidsomstandigheden zijn net zo verplicht als het betalen van minimumlonen, het reguleren van werktijden en het verbod op kinderarbeid en onmenselijke behandeling.

Het GOTS-label geeft de consument daarom een ​​relatief hoog niveau van zekerheid als het gaat om de ecologische en sociale compatibiliteit van de producten.

Er is echter één grote "maar", vooral als het gaat om mulesing * schapen:

De GOTS-norm is gebaseerd op de biologische normen van de landen van herkomst. Aangezien mulesing is toegestaan ​​in de Australische landbouw volgens de biologische normen die daar gelden, kan niet worden uitgesloten dat wol verkregen van de merinoschapen uit Australië deze pijnlijke procedure heeft ondergaan, ondanks het GOTS-certificaat. Het enige dat je kan doen als je zeker wilt weten dat het garen (of het textiel) mulesingvrij is geproduceerd, is letten op de herkomst van de ruwe wol.

* Mulesing is de procedure waarbij de huid rond de anus op grote schaal wordt verwijderd bij merinoschapen om besmetting met vliegenmades te voorkomen die zich in de huidplooien kunnen nestelen. Mulesing, meestal uitgevoerd zonder verdoving, is gebruikelijk in Australië. Ongeveer driekwart van de merinowol die wereldwijd wordt geproduceerd, komt uit Australië.

RWS - Standaard voor verantwoorde wol

De Responsible Wool Standard (RWS) is een relatief nieuw certificaat dat sinds 2016 bestaat. De focus van de RWS-certificering ligt op dierenwelzijn en duurzaam landbeheer. Het label bevestigt dat de dieren goed worden behandeld. Er zijn specifieke richtlijnen voor het houden van de dieren, variërend van voedsel en netheid tot stallen en hekken tot het verbod op muilezels. Daarnaast is ook de juiste behandeling van werknemers geregeld. De hele productieketen is onderworpen aan strenge eisen en volledige transparantie die alle stadia van de boerderij tot het product omvat zodra het klaar is voor verkoop.

De op RWS gebaseerde Responsible Mohair Standard of RMS bestaat sinds 2020 en regelt het welzijn en de houderij van angora- en mohairgeiten en bewaakt de productieketen voor de productie van mohair.

Zowel RWS als RMS zijn voornamelijk certificeringen voor dierenwelzijn, en hoewel rekening wordt gehouden met ecologische factoren, wordt er geen biologische norm behaald.

Oeko-Tex

Het Oeko-Tex label bestaat al sinds begin jaren 90. Het is te vinden op allerlei textiel zoals kleding en beddengoed, maar ook op garen. De "Standard 100 Oeko Tex" verzekert de consument dat producten met dit label zijn getest op vrij van schadelijke stoffen. Er mogen bijvoorbeeld geen azokleurstoffen, formaldehyde of cadmium worden gebruikt. Evenzo mogen er geen residuen van bestrijdingsmiddelen in het textiel worden aangetroffen. Naast Standard 100 zijn er nu uitgebreide, strengere Oeko-Tex-normen zoals "Made in Green by Oeko Tex". Daarbij hoort ook het testen op een duurzaam en maatschappelijk aanvaardbaar productieproces.

De nieuwe, bredere labels kunnen worden gezien als een reactie op de kritiek dat de term 'Oeko' misleidend is. Het geeft de consument de indruk dat het textiel volledig ecologisch is geproduceerd, terwijl in feite alleen het geëtiketteerde eindproduct ecologisch acceptabel is en niet schadelijk voor de gezondheid.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goed garen dat niet alleen gebaseerd is op uiterlijk, zachtheid en prijs, dan doe je er goed aan een kijkje te nemen bij textiellabels. Ze bieden allemaal een goede oriëntatiemogelijkheid om rekening te houden met milieubescherming, dierenwelzijn en sociale compatibiliteit. Garens en textiel met een label en een certificering zijn waarschijnlijk een goede keuze.

Maar ... dat betekent niet dat garens zonder certificering automatisch slecht zijn. Gecertificeerd worden kan behoorlijk prijzig zijn. Met name kleinere boerderijen en bedrijven kunnen dit vaak simpelweg niet betalen, terwijl ze wel voldoen aan de criteria voor een certificaat. De financiële investering loont gewoon niet.

WebwinkelKeur

 [WEBWINKELKEURWIDGET]

© 2019 - 2022 Lizes Aard'ige Garens | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel